Frågor och svar

Har du frågor om vuxenutveckling, angränsande frågor eller om du vill ge feedback till mig som ansvarar för sajten så skriv en kommentar nedan!

Här följer svar på vanliga frågor:

Vad är vuxenutveckling?

Vuxenutveckling, eller vuxenutvecklingspsykologi, handlar om att kartlägga och mäta olika aspekter av utveckling för tänkande, värderingar och meningsskapande både på individnivå och kulturell nivå. Den viktigaste slutsatsen man kan dra från studierna och forskningsfältet är att vi kan se en utvecklingsdimension i vår psykologi som fortsätter genom hela livet. Det som utvecklas är vår förmåga att föra komplexa resonemang, vårt sätt att förstå och förhålla oss till vår omvärld och till oss själva, vår förmåga att ta olika perspektiv och vår förmåga att reflektera kring olika frågor.

Det finns flera olika teorier som beskriver olika aspekter av denna personliga utveckling och som kommer från olika vetenskapsgrenar, från psykometriska mätmetoder till mera matematiskt grundade teorier. Sammantaget ger alla teorierna och perspektiven en samstämmig bild av de olika distinkta stadier vi rör oss genom.

Hur går utvecklingen till? Hur utvecklas man?

Det finns ett mönster som man kan hitta i de flesta teorierna, att utvecklingen sker genom en kombination av differentiering och integrering. Differentiering är en ökad uppdelning i olikheter, i ökad mångfald och fler nyanser, medan integrering är när dessa olika delar förs ihop och koordineras till en fungerande helhet. Ungefär som en bil som består av många olika delar som samverkar för att åka i den riktningen vi styr eller ett helt samhälle med dess många samverkande delar.

En utvecklingsprocess kan man beskriva som något som börjar i ett odifferentierat och enkelt tillstånd, som vår kropp som börjar som ett embryo eller en enkel äggcell. Cellen befruktas, börjar dela sig och de olika delarna får olika funktioner – differentiering. De olika delarna bygger sedan upp vävnad och organ som alla samverkar i vår kropp för att vi ska kunna fungera – integrering. Ju längre i utvecklingen vi kommer, ju mer differentierade och integrerade vi blir, desto mer komplexa blir vi också.

Liknande fungerar det på det mentala planet där vi lär oss att hantera fler delar och se fler skillnader och nyanser samtidigt som vi lär oss att integrera alla delar för att se allt mer komplexa mönster. Ett exempel är den språkliga utvecklingen där vi först lär oss ord och sedan lär oss att koppla ihop orden till meningar och stycken. Eller från skolan där vi först lär oss en massa fakta och sedan lär oss att knyta ihop trådarna till att se allt mer komplexa och djupa samband.

Är det en rent kognitiv utveckling som bara handlar om tänkande och intelligens?

Man brukar tala om två stora skolor eller inriktningar inom vuxenutvecklingen, en som handlar om komplexitetsutveckling och en som handlar om jagutveckling och meningsskapande. Den första handlar främst om vårt tänkande eller kognition och hur vi organiserar information vid olika stadier av komplexitet inom oss när vi löser olika svåra uppgifter. Uppgifter kan gå från låg komplexitet som att koordinera rörelser för att krypa framåt, till hög komplexitet i att skapa ett hållbart samhälle, leda en stor organisation eller införa demokrati i en nation som tidigare inte haft det.

Jagtvecklingen å andra sidan tar ett helhetsgrepp på hur vi skapar mening, hur vi tolkar det vi upplever och orienterar oss i världen och hur vi identifierar oss. Grad av självinsikt skulle man kunna säga. Det kan handla vad vi tar för givet om oss själva, om andra och vad vi anser är rationellt. Också här kan vi beskriva utvecklingen i olika stadier som går från oreflekterad och odifferentierad till en ökad förmåga att reflektera över vad man tidigare tagit för givet och en högre grad av självinsikt.

Har vuxenutveckling något att göra med evolutionspsykologi?

Nej, evolutionspsykologin studerar hur människans psyke idag beror på hur vi formats av förhistoriska livsvillkor. I vuxenutvecklingen tittar vi främst på hur individen utvecklas, men också i viss mån hur kulturen och samhället påverkar denna utveckling. De båda forskningsfälten står dock inte i motsatsförhållande till varandra.

Har vuxenutveckling något att göra med utvecklingspsykologi?

Ja, man kan säga att utvecklingspsykologin studerar hur barn utvecklas till att bli vuxna. Där har man ofta synen att man är färdigvuxen i de sena tonåren. Vuxenutvecklingen studerar vad som händer efter det och hur man fortsätter att växa. Om man t ex läser vidare vid högre utbildning när man är 20 är det rimligt att man utvecklas vidare i sitt tänkande och mognar tills man tar examen vid 25. Jean Piagets stadieteori över barnets kognitiva utveckling som är central i utvecklingspsykologin ses också som en grund inom en del av vuxenutvecklingen. Typiskt är att teorierna beskriver hur stadierna fortsätter förbi Piagets högsta formaloperationella stadie som man vanligtvis når i tonåren.

Vuxenutvecklingsmodellerna är som regel giltiga även för barn, så man kan alltså se vuxenutvecklingen som en utvidgning av utvecklingspsykologin. Om vi ska försöka förstå hur vi kommer att utvecklas vidare så kan det alltså vara intressant att titta tillbaka på när vi var barn eftersom det fungerar efter samma principer. Så istället för att antingen vara barn eller vuxen, antingen outvecklad eller utvecklad, så kan man säga att vi alla är under ständig utveckling!

Har vuxenutveckling något att göra med positiv psykologi?

Nej, ganska lite. Positiv psykologi handlar mest om lycka och välbefinnande hos individen. I vuxenutveckling kan man se att våra uppfattningar om vad som gör oss lyckliga förändras i och med att vi utvecklas och kan ta nya perspektiv på världen och på oss själva. Ibland sätter man ordet ”positive” framför ”adult development” för att markera att det inte handlar om terapi eller åldrande utan snarare om en utveckling av förmågor som att ta perspektiv eller föra komplexa resonemang som ökar genom hela livet. Däremot uppstår intressanta frågor när man kombinerar de båda fälten, som om människor på de högre stadierna är lyckligare. Det är frågor jag berör i min bok Vuxen men inte färdig.

Har vuxenutveckling något att göra med psykoanalys?

Det finns en viss koppling i Erik Eriksson som utvecklade Sigmund Freuds tankar om barnets psykosexuella utveckling till en modell som beskrev ett antal stadier genom hela livet. Eriksson hade en viss påverkan på Jane Loevinger och Robert Kegan som båda gjorde teorier för ego- eller jagutvecklingen.

Har komplext tänkande något att göra med IQ?

Det hade varit intressant att studera närmare hur de är kopplade, och gissningsvis är de det. En fördel med att mäta hierarkisk komplexitet är vi kan definiera hur komplexa alla uppgifter och resonemang är. Om man kan föra resonemang på en viss komplexitetsnivå är det ganska enkelt att visa vad som krävs för att ta sig till nästa nivå och anpassa övningar för detta.

Den hierarkiska komplexiteten är också kopplad till utvecklingspsykologin så att man kan jämföra utvecklingen mellan olika områden. Den ger en fix skala som man utvecklas efter från födsel genom hela livet. Men man befinner sig som regel på olika stadier beroende på vilket område eller ämne man rör sig i.

 

60 thoughts on “Frågor och svar”

 1. Vi ska sätta igång analysen inom de närmaste veckorna, så gissningsvis och förhoppningsvis innan denna månad är slut.

 2. Nu är det snart dags att sammanställa och genomföra analysen, men några veckor till kommer det ta innan jag kan maila ut resultat.

 3. Hej,

  Är det för sent för att göra testet? Jag kommer inte vidare när jag klickar på “Till testen”

  //Magnus

 4. Hej,

  Ja, nu håller vi på att utvärdera en omgång. Den kommer att öppnas upp igen senare, så det blir snart möjlighet att göra det.

  Kristian

 5. Intressant! Skulle gärna göra testet men det är visst fortfarande inte öppet. Följer med stort intresse utvecklingen i ert arbete.

  Ulf

 6. 148373 401520I havent checked in here for some time as I thought it was obtaining boring, but the last few posts are fantastic quality so I guess Ill add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 669461

 7. OdellShee Fodboldtrojer Born PenneyGot
  MargartDl fuballtrikots kinder KathyPark
  TOMCallum Fodboldtrojer Born AdelaRoem
  Emersonfr fotballdrakter barn DakotaJoh
  ShelbyBay maglie calcio poco prezzo Vernodqc

 8. 838756 998835I just couldnt go away your website before suggesting that I truly enjoyed the regular info an individual give on your visitors? Is gonna be back regularly in order to inspect new posts. 479537

 9. 251615 142299Hi, Neat post. Theres a difficulty together with your site in internet explorer, would test this IE nonetheless may be the market leader and a big portion of people will miss your great writing because of this difficulty. 500501

 10. 778563 604744Hey! I simply wish to give an enormous thumbs up for the very good details youve got here on this post. I will likely be coming back to your weblog for much more soon. 905580

 11. 256229 346249Admiring the time and energy you put into your blog and in depth information you offer. It is very good to come across a blog every once in a while that isnt the same old rehashed material. Great read! Ive bookmarked your internet site and Im adding your RSS feeds to my Google account. 162190

 12. 459222 595022This really is the proper weblog for anybody who hopes to learn about this subject. You know a entire lot its almost tough to argue along (not that I in fact would wantHaHa). You undoubtedly put a entire new spin for a subject thats been written about for years. Fantastic stuff, just amazing! 416279

 13. 10683 650688Your writing is fine and gives food for thought. I hope that Ill have a lot more time to read your articles . Regards. I wish you that you often publish new texts and invite you to greet me 928973

 14. 813364 729908We stumbled over here coming from a different internet page and thought I may possibly check points out. I like what I see so now im following you. Appear forward to exploring your internet page however once again. 861449

 15. 745941 822666Hello. Cool article. Theres an issue with the site in internet explorer, and you may want to test this The browser could be the marketplace chief and a large element of other folks will miss your excellent writing due to this problem. 715260

 16. 61678 818095Good day! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? Im kinda paranoid about losing everything Ive worked hard on. Any ideas? 888372

 17. 664474 331392Hey there! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a look. Im certainly enjoying the details. Im bookmarking and will likely be tweeting this to my followers! Outstanding weblog and outstanding style and style. 669856

 18. 284373 817253I admire the beneficial facts you offer inside your articles. I will bookmark your weblog and also have my children verify up here often. Im extremely confident theyll learn a great deal of new issues proper here than anybody else! 813701

 19. 238501 536971I like the useful data you provide within your articles. Ill bookmark your weblog and check once more here regularly. Im quite certain I will learn lots of new stuff right here! Finest of luck for the next! 808227

 20. 502799 811383The when I just read a blog, Im hoping that this doesnt disappoint me approximately this one. Get real, Yes, it was my method to read, but When i thought youd have something fascinating to state. All I hear is actually a number of whining about something which you could fix need to you werent too busy trying to find attention. 931124

 21. 237 287235Hey quite good weblog!! Man .. Beautiful .. Incredible .. I will bookmark your web site and take the feeds alsoIm satisfied to seek out numerous useful info here in the post, we need develop much more techniques on this regard, thanks for sharing. 189584

 22. 494868 435401Wow that was strange. I just wrote an incredibly long comment but soon after I clicked submit my comment didnt appear. Grrrr effectively Im not writing all that over once more. Regardless, just wanted to say fantastic weblog! 5748

 23. 716928 254158Oh my goodness! a amazing post dude. Thank you Even so I will likely be experiencing issue with ur rss . Dont know why Can not subscribe to it. Will there be any person acquiring identical rss dilemma? Anybody who knows kindly respond. Thnkx 606459

 24. 845564 978473I cant say that I completely agree, but then again Ive never genuinely thought of it quite like that before. Thanks for giving me something to take into consideration when Im supposed to have an empty mind even though trying to fall asleep tonight lol.. 89147

 25. 117940 723866Largest lover messages were created to share it along with your and gives honour with the bride and groom. Really sound systems facing unnecessary throngs of folks should take into account each of our valuable concept of all presenting, which is ones trailer. greatest man toasts 727557

 26. 767600 358851Hello, Neat post. There is an concern along together with your internet site in web explorer, could test thisK IE nonetheless will be the marketplace leader and a huge portion of other men and women will miss your magnificent writing because of this problem. 898329

 27. 228767 702949This internet web site might be a walk-through for all with the details you wanted in regards to this and didnt know who to question. Glimpse here, and youll surely discover it. 490607

 28. 113248 907458This design is steller! You naturally know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (effectively, almostHaHa!) Amazing job. I really enjoyed what you had to say, and a lot more than that, how you presented it. Too cool! 902806

 29. 366124 231099Greetings! Quick question thats completely off subject. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when viewing from my iphone. Im trying to find a template or plugin that might be able to fix this issue. If you have any recommendations, please share. Appreciate it! 127240

 30. 586775 114537I was suggested this weblog by way of my cousin. Im no longer sure whether or not this put up is written by him as nobody else realize such detailed about my trouble. You are fantastic! Thanks! 852483

 31. 453047 560094Id need to speak to you here. Which isnt something Which i do! I enjoy to reading a post that need to get folks to believe. Also, thank you for permitting me to comment! 687407

 32. 304228 381823I like the helpful data you supply inside your articles. Ill bookmark your weblog and check once more here regularly. Im quite certain I will learn lots of new stuff correct here! Finest of luck for the next! 527013

 33. 15226 109253This is actually fascinating, You are a quite skilled blogger. Ive joined your rss feed and appear forward to seeking more of your magnificent post. Also, Ive shared your web website in my social networks! 564681

 34. 650082 328361Hi, Neat post. Theres a difficulty along with your internet site in internet explorer, would test this IE still is the market leader and a big portion of individuals will miss your wonderful writing because of this difficulty. 185006

 35. 372254 212580Currently it seems like BlogEngine will be the greatest blogging platform out there right now. (from what Ive read) Is that what youre utilizing on your weblog? 124832

 36. 527798 451869I was suggested this blog by way of my cousin. Im no longer certain whether or not this put up is written by him as nobody else realize such detailed about my trouble. You are fantastic! Thanks! 167929

 37. 536950 132904Hi, Neat post. Theres a issue along with your web site in internet explorer, could test this IE nonetheless will be the marketplace leader and a excellent portion of people will omit your superb writing because of this issue. 617513

 38. 50077 33073This is the proper weblog for anybody who hopes to learn about this topic. You know a whole lot its almost tough to argue along (not that I actually would wantHaHa). You surely put a whole new spin for a topic thats been written about for years. Great stuff, just amazing! 188761

 39. 158794 443345If youre nonetheless on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which 1 sounds greater to you, and which interface makes you smile much more. Then youll know which is right for you. 978573

 40. 85160 526232Hey! I basically wish to give an enormous thumbs up for the great details youve got here on this post. I will likely be coming back to your blog for much more soon. 448621

 41. 643740 925875Id ought to consult you here. Which is not some thing It is my job to do! I spend time reading an post that may possibly get men and women to believe. Also, numerous thanks for permitting me to comment! 542747

 42. 349391 667603Right wow messages are bound to show your and supply memorialize the speacial couple. Beginner sound system to high in volume crowds really should always take a look at all with the fantastic value behind presenting and public speaking, which is to be someones truck. finest man speeches brother 252639

 43. 87807 364424 There are some interesting points in time in this write-up but I dont know if I see all of them center to heart. There is some validity but I will take hold opinion until I look into it further. Great write-up , thanks and we want more! Added to FeedBurner as properly 354582

 44. 780140 66481This really is genuinely intriguing, You are a really skilled blogger. Ive joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, Ive shared your internet website in my social networks! 40138

 45. 212817 775903Hey, you used to write amazing, but the last several posts have been kinda boring I miss your tremendous writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on! 871662

 46. hello guys jumpa lagi bersama Sbobetbookie agen Sbobet terbaik dan terpercaya di indonesia. yuk segera daftarkan diri anda sekarang juga di situs judi kami ini dan jangan lupa tuk ajak teman teman kalian bermain judi sportsbook di situs kami ini.

Leave a Comment