Frågor och svar

Har du frågor om vuxenutveckling, angränsande frågor eller om du vill ge feedback till mig som ansvarar för sajten så skriv en kommentar nedan!

Här följer svar på vanliga frågor:

Vad är vuxenutveckling?

Vuxenutveckling, eller vuxenutvecklingspsykologi, handlar om att kartlägga och mäta olika aspekter av utveckling för tänkande, värderingar och meningsskapande både på individnivå och kulturell nivå. Den viktigaste slutsatsen man kan dra från studierna och forskningsfältet är att vi kan se en utvecklingsdimension i vår psykologi som fortsätter genom hela livet. Det som utvecklas är vår förmåga att föra komplexa resonemang, vårt sätt att förstå och förhålla oss till vår omvärld och till oss själva, vår förmåga att ta olika perspektiv och vår förmåga att reflektera kring olika frågor.

Det finns flera olika teorier som beskriver olika aspekter av denna personliga utveckling och som kommer från olika vetenskapsgrenar, från psykometriska mätmetoder till mera matematiskt grundade teorier. Sammantaget ger alla teorierna och perspektiven en samstämmig bild av de olika distinkta stadier vi rör oss genom.

Hur går utvecklingen till? Hur utvecklas man?

Det finns ett mönster som man kan hitta i de flesta teorierna, att utvecklingen sker genom en kombination av differentiering och integrering. Differentiering är en ökad uppdelning i olikheter, i ökad mångfald och fler nyanser, medan integrering är när dessa olika delar förs ihop och koordineras till en fungerande helhet. Ungefär som en bil som består av många olika delar som samverkar för att åka i den riktningen vi styr eller ett helt samhälle med dess många samverkande delar.

En utvecklingsprocess kan man beskriva som något som börjar i ett odifferentierat och enkelt tillstånd, som vår kropp som börjar som ett embryo eller en enkel äggcell. Cellen befruktas, börjar dela sig och de olika delarna får olika funktioner – differentiering. De olika delarna bygger sedan upp vävnad och organ som alla samverkar i vår kropp för att vi ska kunna fungera – integrering. Ju längre i utvecklingen vi kommer, ju mer differentierade och integrerade vi blir, desto mer komplexa blir vi också.

Liknande fungerar det på det mentala planet där vi lär oss att hantera fler delar och se fler skillnader och nyanser samtidigt som vi lär oss att integrera alla delar för att se allt mer komplexa mönster. Ett exempel är den språkliga utvecklingen där vi först lär oss ord och sedan lär oss att koppla ihop orden till meningar och stycken. Eller från skolan där vi först lär oss en massa fakta och sedan lär oss att knyta ihop trådarna till att se allt mer komplexa och djupa samband.

Är det en rent kognitiv utveckling som bara handlar om tänkande och intelligens?

Man brukar tala om två stora skolor eller inriktningar inom vuxenutvecklingen, en som handlar om komplexitetsutveckling och en som handlar om jagutveckling och meningsskapande. Den första handlar främst om vårt tänkande eller kognition och hur vi organiserar information vid olika stadier av komplexitet inom oss när vi löser olika svåra uppgifter. Uppgifter kan gå från låg komplexitet som att koordinera rörelser för att krypa framåt, till hög komplexitet i att skapa ett hållbart samhälle, leda en stor organisation eller införa demokrati i en nation som tidigare inte haft det.

Jagtvecklingen å andra sidan tar ett helhetsgrepp på hur vi skapar mening, hur vi tolkar det vi upplever och orienterar oss i världen och hur vi identifierar oss. Grad av självinsikt skulle man kunna säga. Det kan handla vad vi tar för givet om oss själva, om andra och vad vi anser är rationellt. Också här kan vi beskriva utvecklingen i olika stadier som går från oreflekterad och odifferentierad till en ökad förmåga att reflektera över vad man tidigare tagit för givet och en högre grad av självinsikt.

Har vuxenutveckling något att göra med evolutionspsykologi?

Nej, evolutionspsykologin studerar hur människans psyke idag beror på hur vi formats av förhistoriska livsvillkor. I vuxenutvecklingen tittar vi främst på hur individen utvecklas, men också i viss mån hur kulturen och samhället påverkar denna utveckling. De båda forskningsfälten står dock inte i motsatsförhållande till varandra.

Har vuxenutveckling något att göra med utvecklingspsykologi?

Ja, man kan säga att utvecklingspsykologin studerar hur barn utvecklas till att bli vuxna. Där har man ofta synen att man är färdigvuxen i de sena tonåren. Vuxenutvecklingen studerar vad som händer efter det och hur man fortsätter att växa. Om man t ex läser vidare vid högre utbildning när man är 20 är det rimligt att man utvecklas vidare i sitt tänkande och mognar tills man tar examen vid 25. Jean Piagets stadieteori över barnets kognitiva utveckling som är central i utvecklingspsykologin ses också som en grund inom en del av vuxenutvecklingen. Typiskt är att teorierna beskriver hur stadierna fortsätter förbi Piagets högsta formaloperationella stadie som man vanligtvis når i tonåren.

Vuxenutvecklingsmodellerna är som regel giltiga även för barn, så man kan alltså se vuxenutvecklingen som en utvidgning av utvecklingspsykologin. Om vi ska försöka förstå hur vi kommer att utvecklas vidare så kan det alltså vara intressant att titta tillbaka på när vi var barn eftersom det fungerar efter samma principer. Så istället för att antingen vara barn eller vuxen, antingen outvecklad eller utvecklad, så kan man säga att vi alla är under ständig utveckling!

Har vuxenutveckling något att göra med positiv psykologi?

Nej, ganska lite. Positiv psykologi handlar mest om lycka och välbefinnande hos individen. I vuxenutveckling kan man se att våra uppfattningar om vad som gör oss lyckliga förändras i och med att vi utvecklas och kan ta nya perspektiv på världen och på oss själva. Ibland sätter man ordet ”positive” framför ”adult development” för att markera att det inte handlar om terapi eller åldrande utan snarare om en utveckling av förmågor som att ta perspektiv eller föra komplexa resonemang som ökar genom hela livet. Däremot uppstår intressanta frågor när man kombinerar de båda fälten, som om människor på de högre stadierna är lyckligare. Det är frågor jag berör i min bok Vuxen men inte färdig.

Har vuxenutveckling något att göra med psykoanalys?

Det finns en viss koppling i Erik Eriksson som utvecklade Sigmund Freuds tankar om barnets psykosexuella utveckling till en modell som beskrev ett antal stadier genom hela livet. Eriksson hade en viss påverkan på Jane Loevinger och Robert Kegan som båda gjorde teorier för ego- eller jagutvecklingen.

Har komplext tänkande något att göra med IQ?

Det hade varit intressant att studera närmare hur de är kopplade, och gissningsvis är de det. En fördel med att mäta hierarkisk komplexitet är vi kan definiera hur komplexa alla uppgifter och resonemang är. Om man kan föra resonemang på en viss komplexitetsnivå är det ganska enkelt att visa vad som krävs för att ta sig till nästa nivå och anpassa övningar för detta.

Den hierarkiska komplexiteten är också kopplad till utvecklingspsykologin så att man kan jämföra utvecklingen mellan olika områden. Den ger en fix skala som man utvecklas efter från födsel genom hela livet. Men man befinner sig som regel på olika stadier beroende på vilket område eller ämne man rör sig i.

 

31 Responses to Frågor och svar

 • Delil says:

  När kommer svar från undersökningen?

 • Kristian says:

  Vi ska sätta igång analysen inom de närmaste veckorna, så gissningsvis och förhoppningsvis innan denna månad är slut.

 • Kristian says:

  Nu är det snart dags att sammanställa och genomföra analysen, men några veckor till kommer det ta innan jag kan maila ut resultat.

 • Magnus says:

  Hej,

  Är det för sent för att göra testet? Jag kommer inte vidare när jag klickar på “Till testen”

  //Magnus

 • Kristian says:

  Hej,

  Ja, nu håller vi på att utvärdera en omgång. Den kommer att öppnas upp igen senare, så det blir snart möjlighet att göra det.

  Kristian

 • Ulf Wilder says:

  Intressant! Skulle gärna göra testet men det är visst fortfarande inte öppet. Följer med stort intresse utvecklingen i ert arbete.

  Ulf

 • 130856 496784I like the valuable information you offer inside your articles. Ill bookmark your weblog and check once more here frequently. Im quite certain Ill learn lots of new stuff right here! Finest of luck for the next! 21902

 • 402341 382243I enjoyed reading your pleasant site. I see you offer priceless information. stumbled into this site by chance but Im sure glad I clicked on that link. You certainly answered all the questions Ive been dying to answer for some time now. Will certainly come back for a lot more of this. 208944

 • 880865 295831Aw, i thought this was an very very good post. In thought I would like to invest writing in this way moreover – taking time and actual effort to manufacture a extremely very good article but exactly what do I say I procrastinate alot and no indicates apparently go completed. 575802

 • domino99 says:

  426872 517222I used to be recommended this web website by my cousin. Im no longer sure whether this put up is written via him as nobody else know such exact approximately my difficulty. Youre incredible! Thank you! 322075

 • 408397 721776just couldnt leave your web website before suggesting that I truly loved the standard details a person offer for your visitors? Is gonna be again ceaselessly to check up on new posts 230727

 • 872635 306429I like the valuable info you supply within your articles. Ill bookmark your blog and check once again here often. Im quite certain I will learn plenty of new stuff appropriate here! Very good luck for the next! 598798

 • Teen Chat says:

  839481 965509Any way Im going to be subscribing for a feed and I hope you post once more soon 135145

 • 85541 332681Hey! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? Im kinda paranoid about losing everything Ive worked hard on. Any recommendations? 743329

 • 128118 533791There exist a couple of numerous different distinct levels among the California Weight loss program and each and every a person is pretty crucial. Youre procedure stands out as the the actual giving up with all the power. weight loss 337314

 • Skrota bilen says:

  697432 884960Wonderful post, Im seeking forward to hear more from you!! 206675

 • Hämtar defekta och trasiga bilar för skrotning

 • 585821 539797Id always want to be update on new weblog posts on this internet site , bookmarked ! . 699092

 • 978153 513328Hey, you used to write superb, but the last couple of posts have been kinda boringK I miss your super writings. Past couple of posts are just a bit out of track! come on! 993592

 • 633803 872419A thoughtful opinion and guidelines Ill use on my internet page. Youve certainly spent some time on this. Properly carried out! 949831

 • 520866 845035I want going to comment as this posts a bit old now, but just wanted to say thanks. 946566

 • Coins says:

  763850 922565Aw, i thought this was quite a very good post. In concept I would like to devote writing such as this moreover – spending time and actual effort to produce a terrific article but exactly what do I say I procrastinate alot by no indicates manage to get something done. 92519

 • 568686 304587This really is the sort of information Ive long been in search of. Thanks for posting this information. 531948

 • 988650 471499Im not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, maintain it up! Ill go ahead and bookmark your website to come back down the road. Cheers 4983

 • read me says:

  606068 582036It is a shame you dont have a donate button! Id without a doubt donate to this brilliant weblog! I suppose for now ill settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I appear forward to fresh updates and will share this weblog with my Facebook group. Chat soon! 247792

 • 277233 752418This really is a appropriate blog for would like to discover out about this subject. You realize a lot its almost challenging to argue along (not that I personally would wantHaHa). You in fact put the latest spin with a subject thats been discussed for a long time. Fantastic stuff, just amazing! 802120

 • 175803 837040Oh my goodness! a fantastic post dude. Thanks a whole lot Nevertheless I is going to be experiencing trouble with ur rss . Dont know why Not able to sign up for it. Is there everyone acquiring identical rss concern? Anybody who knows kindly respond. Thnkx 733906

 • 523439 66121Id must consult you here. Which is not some thing It is my job to do! I spend time reading an article that could get people to believe. Also, numerous thanks for permitting me to comment! 848292

 • good bounce says:

  934840 897309The when I just read a blog, Im hoping that this doesnt disappoint me approximately this one. Get real, Yes, it was my method to read, but When i thought youd have something fascinating to state. All I hear is really a number of whining about something which you could fix really should you werent too busy trying to find attention. 270190

 • 732549 267569Hi there. Very cool web site!! Guy .. Beautiful .. Fantastic .. I will bookmark your website and take the feeds additionallyI am glad to locate so significantly beneficial information correct here inside the post. Thanks for sharing 546145

 • 945267 229685Great V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. 431122

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *